18 Μαΐου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εξαρχίας των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών, αμέσως μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω του εκπατρισμού τους εξαιτίας των εκτεταμένων σφαγών από τους Τούρκους και της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, είναι πολυποίκιλο:

Οι εργατικοί Αρμένιοι είχαν σημαντική συμβολή στην ταχύτατη ανάπτυξη των περιοχών όπου εγκαταστάθηκαν και ιδιαίτερα της Παλαιάς Κοκκινιάς και του Νέου Κόσμου. Κατασκεύασαν εκκλησίες, σχολεία, ορφανοτροφείο και γηροκομείο.

Κατά τη δεκαετία του ΄80, λόγω του πολέμου στο Λίβανο και της κρίσης στο Ιράν, η Εξαρχία φιλοξένησε αρκετούς Αρμένιους πρόσφυγες από αυτές τις χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και Αρμενίων από τη Συρία.

Από τον Ιούνιο του 2015, μετά το προσφυγικό κύμα προς τη χώρα μας εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, φιλοξένησε Σύριους πολίτες, προσφέροντάς τους διαμονή, φαγητό και κοινωνικές υπηρεσίες, χάρη στη χρηματοδότηση του διεθνούς δικτύου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas Internationalis, σε συνεργασία με την εθνική Κάριτας Ελλάς.

Στις δράσεις που υλοποιεί συγκαταλέγονται:

-Κέντρο υποδοχής και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων

-Κέντρο ακρόασης για ευάλωτα άτομα, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες

-Συμβουλευτικό Γραφείο Οικογένειας, με ποικίλες δραστηριότητες, ιδιαίτερα για ευάλωτους νέους Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες

-Διανομή ρουχισμού και επίπλων σε Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες

-Κέντρο «Ελπίδα» για την εκμάθηση διαφόρων μαθημάτων σε νέους

-Αρτοποιείο για την παραγωγή αρμενικών, συριακών και λιβανέζικων εδεσμάτων

-Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά, διάρκειας πέντε εβδομάδων

-Καλοκαιρινή σχολική κατασκήνωση για τους νεαρούς ενορίτες

-Η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Σάββατο στα αραβικά για αραβόφωνους Χριστιανούς μετανάστες και πρόσφυγες