18 Μαΐου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΞΑΡΧΙΑΣ

-Με την εγκατάσταση στην Αθήνα των Πατέρων της Ιερατικής Κοινότητος της Αποστολικής Εξαρχία Κωνσταντινουπόλεως, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ιδρύεται άμεσα και λειτουργεί το Ορφανοτροφείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».

-Το 1930 στο νεοανεγερθέν  κτίριο της Εξαρχίας στην οδό Αχαρνών, στεγάζονται εκτός από τον Επίσκοπο και τους Ιερείς και ορφανά προσφυγόπουλα. Ταυτόχρονα, οικοδομούνται στην περιοχή Θυμαράκια Κάτω Πατησίων δύο κτίρια όπου στεγάζονται 25 οικογένειες προσφύγων.

-Με πρωτοβουλία του πρώτου Εξάρχου της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας Επισκόπου Γεώργιου Χαλαβαζή οικοδομείται, στην οδό Ιακωβάτων 43, η Ιερά Μονή της «Παμμακαρίστου Θεοτόκου», όπου λειτουργεί πρότυπο Δημοτικό Σχολείο με τη διεύθυνση των Μοναχών.  Επίσης ιδρύεται και η πρώτη Εστία Εργαζομένου Κοριτσιού στην οδό Θεμιστοκλέους.

-Κατά την περίοδο της Κατοχής (1941-1944) λειτουργούν οι Εστίες Θείας Πρόνοιας, όπου οργανώνονται λαϊκά συσσίτια και διανέμονται τρόφιμα στους Αθηναίους που υποφέρουν από την πείνα.

-Κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το κτίριο των Μοναχών της Ιεράς Μονής Παμμακαρίστου Θεοτόκου μετατρέπεται σε νοσοκομείο, με την επωνυμία Νοσοκομείο  Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος». Εκεί περιθάλπονται και οι τραυματίες κατά τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις του 1944.

-Το 1947 λειτουργεί η Στέγη Φοιτητού «Παναγία η Οδηγήτρια».

-Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Ιονίου, το καλοκαίρι του 1953, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά και ανάγκασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείψει τα νησιά, κτίζεται Στέγη για Σεισμόπληκτα Κορίτσια στη Ν. Μάκρη Αττικής, από την Ιερά Μονή της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, όπου σήμερα λειτουργεί ως Ίδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος».

-Το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», που ιδρύεται στις 27 Μάϊου 1953 από την Ελληνική Καθολική Εξαρχία και την Ιερά Μονή της Παμμακάριστου Θεοτόκου με σκοπό τη νοσηλεία και την ανακούφιση των ασθενών, περιέρχεται το 1986 στη δύναμη των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ).

-Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Οίκος Θείας Πρόνοιας Η Βηθανία», που ιδρύθηκε το 1959 με Επισκοπικό Διάταγμα του Εξάρχου της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας Υακίνθου Γαδ, λειτούργησε ως Οίκος Ευγηρίας μέχρι το 2012, οπότε περιήλθε σε ιδιώτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΛΟΥ ΤΥΠΟΥ

-Το «Γραφείο Καλού Τύπου» άρχισε τη λειτουργία του ως Δανειστική Βιβλιοθήκη το 1932, επί Αρχιερατείας του Αειμνήστου Εξάρχου  των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος Γεωργίου Χαλαβαζή. Ο ίδιος Ιεράρχης υπέγραψε στις  26 Οκτωβρίου 1936 και το υπ’ αριθμόν 910 Επισκοπικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε επίσημα πλέον με τη σημερινή  του νομική μορφή και έκτοτε λειτουργεί ως Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η δια του τύπου συμβολή  στην πνευματική διαπαιδαγώγηση του Ελληνικού Καθολικού κόσμου και εν γένει η διαφώτιση  της  ελληνικής κοινωνίας επί της δογματικής, ηθικής και κοινωνικής  διδασκαλίας και δράσης της Καθολικής Εκκλησίας. Προς τούτο άρχισε να εκδίδει περιοδικά, την εφημερίδα «ΚΑΘΟΛΙΚΗ»,  βιβλία  νέα ή  σε μετάφραση, καθώς και κάθε είδους έντυπα  που συντελούν στον  επιδιωκόμενο σκοπό του. Βασικός εμψυχωτής, οργανωτής, συγγραφέας και πρώτος διευθυντής αυτού του Γραφείου ήταν ο π. Υάκινθος Γαδ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Επίσκοπο Γεώργιο Χαλαβαζή. Διοικείται από Συμβούλιο υπό την προεδρεία του εκάστοτε Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος.

ΚΑΡΙΤΑΣ «ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Λειτουργεί στους χώρους της Εξαρχίας, στην οδό Αχαρνών 246, υπό την προεδρία του εκάστοτε Εξάρχου-Επισκόπου, στο πλαίσιο της κοινωνικής και φιλανθρωπικής συμπαράστασης της Ενορίας της Αγίας Τριάδος, καθώς και παραρτήματος που φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» στη Ν. Μάκρη Αττικής, το οποίο συντονίζει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και μέλος της Κάριτας.

Η Κάριτας «Θεία Πρόνοια» αναπτύσσει πολύπλευρη κοινωνική προσφορά προς κάθε συνάνθρωπο, ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας και γλώσσας, στηριζόμενη στην εντολή τής προς αλλήλους αγάπης του Ευαγγελίου:

-Στο κέντρο που είναι ανοιχτό μια φορά την εβδομάδα μοιράζεται ρουχισμός, είδη οικιακής χρήσης, παιγνίδια, γραφική ύλη για τα παιδιά, τρόφιμα καθώς και προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

-Παρέχεται βοήθεια σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (εμβολιασμοί παιδιών κ.λ.π.), σε συνεργασία με εθελοντικά σωματεία και δημόσια ιατρεία.

-Προσωπική επαφή με οικογένειες, κυρίως, προσφύγων και μεταναστών για την επίλυση προβλημάτων και τη διεκπεραίωση εγγράφων τους.

-Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα μοιράζονται χρηματικές διατακτικές σε ευάλωτες οικογένειες, από προσφορές ανωνύμων.

-Παροχή ειδών σίτισης, υλικών καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας για τις ανάγκες του Ιδρύματος στη Νέα Μάκρη Αττικής.

«ΟΙΚΟΣ ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Η ΒΗΘΑΝΙΑ»

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Οίκος Θείας Πρόνοιας Η Βηθανία» ιδρύθηκε το 1959 με Επισκοπικό Διάταγμα του Εξάρχου της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας π. Υακίνθου Γαδ και λειτούργησε ως Οίκος Ευγηρίας μέχρι το 2012, οπότε περιήλθε σε ιδιώτες.

Στα 53 χρόνια λειτουργίας του φιλοξένησε περισσότερα από 1.000 άτομα της τρίτης ηλικίας παρέχοντάς τους πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλευτική φροντίδα σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στην καρδιά μιας πευκόφυτης περιοχής 40 στρεμμάτων στη Νέα Μάκρη Αττικής, 32 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.