19 Μαΐου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»

Το Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» αποτελεί τη μετεξέλιξη του «Ιδρύματος Παιδικών Εξοχών Παμμακαρίστου Θεοτόκου», το οποίο συνεχίζει αδιάλειπτα επί 67 χρόνια, να υλοποιεί το φιλανθρωπικό έργο που οραματίστηκε ο αείμνηστος Επίσκοπος Θεοδωρουπόλεως Γεώργιος Χαλαβαζής και άφησαν ως παρακαταθήκη οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Παμμακάριστου. Διατηρώντας τις χριστιανικές αρχές και τη φιλοσοφία του ιδρυτή του και με την στήριξη του Επισκόπου της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας Εμμανουήλ Νιν συνεχίζει το κοινωνικό έργο στις ευάλωτες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής με την αρωγή της Κάριτας «Θείας Πρόνοιας» και της Κάριτας Ελλάδος.

Τα τελευταία 40 χρόνια στο Ίδρυμα φοιτούν ενήλικες με αυτισμό και νοητική αναπηρία, παρακολουθώντας καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επαγγελματική τους ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Μέσα στην πάροδο των ετών, το Ίδρυμα έχει προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε περισσότερους από 5.000 ωφελούμενους. Σήμερα, εκπαιδεύει και υποστηρίζει ενταξιακά 103 ενήλικες με αυτισμό και νοητική στέρηση, μέσω υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.

Για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων, λειτουργούν έξι (6) ειδικά εργαστήρια προ-επαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης, τρία (3) τμήματα εκπαίδευσης σε Διαδικασίες Καθημερινής Διαβίωσης (ΔΚΔ), καθώς και Οικοτροφείο, το οποίο φιλοξενεί 12 κορίτσια χωρίς οικογενειακό περιβάλλον.

Το Ίδρυμα υλοποιεί το έργο του σε εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Παμμακάριστου, στη Νέα Μάκρη Αττικής, συνολικής επιφάνειας 6000 τ.μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα Εξειδικευμένα Κέντρα Εκπαιδευτικής Προσέγγισης του Αυτισμού στην Ελλάδα, τα δύο τελευταία έτη και πλήρες μέλος του EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities) με έδρα τις Βρυξέλλες και ιδρυτικό μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ (Δίκτυο Παροχών Υπηρεσιών για ΑμΕΑ).