19 Μαΐου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ»

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Καλός Σαμαρείτης», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών πουστεγάζεται σε ιδιόκτητο και ειδικά διαμορφωμένο γι΄ αυτό το σκοπό χώρο, στην Πεύκη, λειτουργεί από το 1976 φροντίζοντας άτομα τρίτης ηλικίας, υπό άριστες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες των μοναχών του Τάγματος των Αδελφών του Ελέους, στις οποίες είχε ανατεθεί η ευθύνη επί 40 χρόνια.

Η ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 1939 ως οργανισμός για την παροχή ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, με έδρα την οδό Φιλελλήνων. Η Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών θέλοντας να αναπτύξει αυτή τη δράση τον μετέτρεψε, αργότερα, σε οίκο ευγηρίας με σκοπό την παροχή στέγης και φροντίδας σε άπορους ηλικιωμένους.

Το Ίδρυμα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 64 ατόμων.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως σήμερα έχει φροντίσει με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα περισσότερους από 1000 απόμαχους της ζωής.

«ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»

Ο Οίκος Ευγηρίας «Τίμιος Σταυρός» του Μοναχικού Τάγματος  της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Τιμίου Σταυρού, που ιδρύθηκε το 1939, λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Μονής στην Αγία Παρασκευή, Αττικής, από το 1964, με δυναμικότητα 22 ηλικιωμένων γυναικών.

Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 300 άτομα φροντίζοντας να διατηρηθεί στο ακέραιο η αξιοπρέπεια  κάθε φιλοξενούμενης, καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής της.

«ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ»

-Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Ιωσήφ» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας ιδρύθηκε το 1927 και οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα.

Αρχικά, λειτούργησε μέσα στο χώρο της Κοινότητας και στη συνέχεια σε παρακείμενο χώρο της Ιεράς Μονής Μελιταίων Αδελφών Φραγκισκανών της Ιεράς Καρδίας του Ιησού από την Μάλτα (έτος ίδρυσης: 1862, έτος εγκατάστασης στην Κέρκυρα: 1907), οι οποίες έως σήμερα διαχειρίζονται το ιεραποστολικό αυτό ίδρυμα. Το 2007 πραγματοποιήθηκε η ριζική ανακαίνιση και η επέκταση του με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. 

«ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ»

Το Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών του Ελέους λειτουργεί στην Άνω Σύρο από το 1977, φιλοξενώντας 24 ηλικιωμένους.

Οι Αδελφές του Ελέους ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1841 και εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη. Παρέμειναν εκεί επί 116 χρόνια, μέχρι το 1957, υπηρετώντας τους φτωχούς του νησιού με διάφορες δράσεις.

Στην Ερμούπολη της Σύρου εγκαταστάθηκαν το 1884. Στις αρχές του 1900, ξεκίνησαν την οικοδόμηση Ιδρύματος το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1974 ως σχολείο, ορφανοτροφείο, οικοτροφείο και φροντιστήριο εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας με την ονομασία «Άγιος Βικέντιος».

Το 1975 άρχισαν οι εργασίες για την μετατροπή του κτιρίου σε οίκο ευγηρίας.

«ΟΙΚΟΣ ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Η ΒΗΘΑΝΙΑ»

-Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Οίκος Θείας Πρόνοιας Η Βηθανία» ιδρύθηκε το 1959 με Επισκοπικό Διάταγμα του Εξάρχου της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας π. Υακίνθου Γαδ και λειτούργησε ως Οίκος Ευγηρίας μέχρι το 2012, οπότε περιήλθε σε ιδιώτες.

Στα 53 χρόνια λειτουργίας του φιλοξένησε περισσότερα από 1.000 άτομα της τρίτης ηλικίας παρέχοντάς τους πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλευτική φροντίδα σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στην καρδιά μιας πευκόφυτης περιοχής 40 στρεμμάτων στη Νέα Μάκρη Αττικής, 32 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.