18 Μαΐου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-Οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί του ομώνυμου Μοναχικού Τάγματος, αφιερωμένου στη Μεγαλόχαρη, ακολουθώντας τα διδάγματα του ιδρυτή τους Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat, έφθασαν στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 1907. Eνδιαφέρθηκαν, αμέσως, για τη συστηματική αναδιοργάνωση των σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων του «Λεοντείου Λυκείου» της οδού Σίνα, οδηγώντας το σε μια ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μια πενταετία, μέχρι το 1912, ο αριθμός των μαθητών τριπλασιάστηκε.

Η αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης έγινε εμφανής από το 1912 με την παρουσία του “Φιλόπτωχου Μαθητή”, μιας δράσης που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης με σκοπό την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Εκείνη τη χρονιά διενεργήθηκε έρανος μεταξύ μαθητών και καθηγητών και προσφέρθηκε το ποσό των 500 δρχ. στη μητέρα του καθηγητή του Σχολείου Αντωνίου Λουκιανού, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μπιζάνι. Επίσης, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οργανώθηκε έρανος για τη συγκέντρωση τροφίμων και κλινοσκεπασμάτων για τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια δράση συνεχίζεται στα δύο Σχολεία των Λεοντείων (Αθήνας και Νέας Σμύρνης) μέχρι και σήμερα!

Η εμπλοκή της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διέκοψε απότομα τη λειτουργία των Λεοντείων, όπως άλλωστε και όλων των σχολείων της χώρας. Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, το κτηριακό συγκρότημα του «Λεοντείου Λυκείου» στα Πατήσια προσφέρθηκε για να μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ το «Λεόντειο Λύκειο» της οδού Σίνα πρόσφερε ως δωρεά στο Υπουργείο Στρατιωτικών ένα καινούργιο, πλήρες ακτινοδιαγνωστικό συγκρότημα, για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που αποτέλεσε πολύτιμη δωρεά στα δύσκολα, εκείνα, χρόνια.  

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, τον Απρίλιο του 1941, οι Μαριανοί Αδελφοί οργάνωσαν συσσίτια στις εγκαταστάσεις και των δύο Σχολείων, όπου παρασκεύαζαν και μοίραζαν περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση, προσφορά που αποτέλεσε πραγματική ανακούφιση για χιλιάδες πεινασμένους Αθηναίους και διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο του 1945. Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια διανεμήθηκαν 4.032.000 μερίδες φαγητού.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια πραγματοποιούν κάθε χρόνο τις «Εξορμήσεις Αγάπης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των βαθμίδων επισκέπτονται ευαγή ιδρύματα, με στόχο να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και να προσφέρουν υλική βοήθεια και ηθική συμπαράσταση. Παράλληλα, λειτουργούν μαθητικές ομάδες με τη μορφή ομίλων, που πραγματοποιούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, σε ώρες εκτός του σχολικού προγράμματος, δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς σε πρόσφυγες, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε δομές για εγκαταλελειμμένα παιδιά, κλπ.

Ακόμη, οι Μαριανοί Αδελφοί προσφέρουν, με την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και από τα δύο Σχολεία, μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, καθώς και σε παιδιά Δημοτικού για την καθημερινή μελέτη των μαθημάτων τους.

-Το Μοναχικό Τάγμα των Ιεραποστολών της Αγάπης (Αδελφών της Μητέρας Τερέζας) ήρθε στην Ελλάδα το 1986 για να ασχοληθεί με τους πρόσφυγες και τα περιθωριοποιημένα άτομα.

Από τότε, προσφέρουν καθημερινό συσσίτιο σε περίπου 80-100 άτομα, στο σπίτι τους στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα, ενώ φροντίζουν, επίσης, και αστέγους σε διάφορα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας.

Από το 1997  λειτουργούν δομή φιλοξενίας 20-25 μητέρων με τα παιδιά τους στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.