5 Μαΐου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ & ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης ενός ενιαίου φορέα για την υλοποίηση του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Καθολικής εκκλησίας, με την ονομασία «Το σπίτι του φτωχού», ανάγεται στο έτος 1964. Η ενοποίηση των ενοριακών φιλόπτωχων ταμείων και των διαφόρων συνδέσμων και αδελφoτήτων καθιέρωσαν στη συνείδηση του πληθυσμού την έννοια των επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες, χήρες και ορφανά, τις διευκολύνσεις για εξειδικευμένη εκπαίδευση νέων, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και τη διάθεση χρηματικών ποσών για την επανόρθωση υλικών ζημιών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Η δεκαετία του 1980 υπήρξε περίοδος αναδιοργάνωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τη μετονομασία του φορέα σε «Κάριτας Νάξου-Τήνου» (περιλαμβάνει τα νησιά Νάξο, Τήνο Πάρο, Άνδρο και Μύκονο), και την ένταξή της στο εθνικό δίκτυο της Κάριτας Ελλάς (1981), με διευρυμένες δυνατότητες και στόχους.

Από το 2014 η τοπική οργάνωση υλοποιεί πολυάριθμες και καινοτόμες δράσεις, ενώ από τον Μάιο του 2017 είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.                                                    

Στους τομείς δράσεις συγκαταλέγονται:

-Τομέας Ρουχισμού & Οικιακού Eξοπλισμού

Εκτός από τις ανάγκες που καλύπτει σε τοπικό επίπεδο ενισχύει σημαντικά και οργανώσεις εκτός Τήνου (Κάριτας Αθήνας, Κάριτας Θεσσαλονίκης, Κάριτας Πάτρας, Αδ. Ιεραποστόλους της Αγάπης, Κέντρο Αστέγων Δήμου Αθηναίων, Ξενώνα Αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα», «Το χαμόγελο του Παιδιού» κ.α.)

oμέας Τροφίμων

Η δράση αυτή υλοποιείται από το 2007 με σκοπό την ενίσχυση τον Τομέα Προσφυγικού Έργου της Κάριτας Αθήνας και της Ιεράς Μονής Αδελφών Ιεραποστόλων της Αγάπης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση να προσφέρουν καθημερινά συσσίτια σε απόρους συμπολίτες μας.

-Κέντρο Ακρόασης

Από το Μάρτιο του 2016 με την οικονομική υποστήριξη της Caritas Reggio Calabria  λειτουργεί «Κέντρο Ακρόασης – Συμβουλευτικός σταθμός» στελεχωμένος από εξειδικευμένη επαγγελματία ψυχικής υγείας, η οποία παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, καθοδήγηση και παραπομπή ατόμων που χρήζουν βοήθειας.

-Εκτάκτων Αναγκών

Η ανάγκη περίθαλψης προσφύγων που προσάραζαν στα νησιά, οι κατά καιρούς φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, κλπ) και η απρόσκοπτη διακομιδή ασθενών από το Κέντρο Υγείας Τήνου προς το Νοσοκομείο της Σύρου ή σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας στάθηκαν αφορμή για τη συλλογή και την αποθήκευση βασικού εξοπλισμού πρώτης ανάγκης που προσφέρεται σε όσους χρήζουν βοήθειας (π.χ. κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, είδη προσωπικής υγιεινής, κλπ).

-Αγαπώ και Προσφέρω

Η υλοποίηση τoυ προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018 συγχρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των επιπτώσεων από τις οποίες υποφέρουν οι άπορες και κοινωνικά αποκλεισμένες οικογένειες, βοήθησε στην καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της μηνιαίας κάλυψης βασικών αναγκών διαβίωσης (παροχές σε νωπά είδη διατροφής, ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή και πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας).                    Παράλληλα,  παρείχε ηθική, συναισθηματική και πνευματική υποστήριξη των ωφελούμενων από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες

-ΤΕΒΑ

Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους της σχετικής σύμπραξης, συμμετέχει στη διανομή αγαθών του κρατικού προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ στην Τήνο.

-Πρόγευμα μαθητών

Αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρκετές οικογένειες και στα νησιά αιτήθηκε και εντάχθηκε πιλοτικά σε έκτακτα προγράμματα που στόχο έχουν τα παιδιά και τους νέους, Εντάχθηκε

Το πρόγραμμα της Κάριτας Ευρώπης «Πρόγευμα μαθητών» στο οποίο εντάχθηκε και η Κάριτας Νάξου-Τήνου εξασφαλίζει από το σχολικό έτος 2015-2016 εξασφαλίζεται ημερήσιο σνακ (κολατσιό) σε ορισμένο αριθμό μαθητών του Γυμνασίου Τήνου των οποίων η οικογένεια δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους.

-Επισκέψεις συμπαράστασης

Εθελοντές προσφέρουν συντροφιά, ηθική και πνευματική στήριξη σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και μοναχικών, κυρίως, ατόμων αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσω περιοδικών επισκέψεων στο σπίτι τους ή εξασφαλίζουν τη συνοδεία ασθενών στο Κέντρο Υγείας Τήνου ή το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

-«Serviam Café»

Στον εμβληματικό χώρο της Μονής και Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2021 ένας πανέμορφος πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος της Κάριτας Νάξου-Τήνου, που αγκαλιάστηκε με θέρμη από ντόπιους και επισκέπτες του νησιού.

Στόχος της ίδρυσής του είναι η αξιοποίηση των ιστορικών αυτών κτιρίων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα θετικό οικονομικό ισοζύγιο, ώστε τα έσοδα να καλύψουν βιοποριστικές ή ανάγκες υγείας συνανθρώπων μας στα νησιά ευθύνης της τοπικής Οργάνωσης.

-Αδελφοποιήσεις

Το πρόγραμμα αδελφοποιήσεων μεταξύ τοπικών ελληνικών και ιταλικών Κάριτας ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ιταλικής πλευράς κατόπιν προτροπής του Πάπα, το 2014, με σκοπό να ενισχυθούν οικογένειες αλλά και οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσφέροντας συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα για την στήριξη οικογενειών, την γεωργική ανάπτυξη, την επιμόρφωση, την επιδοτούμενη εργασία, την κοινωνικό-ποιμαντική εμψύχωση, τις κατασκηνώσεις εθελοντών, τη διοργάνωση συνεδρίων και διακοπών αλληλεγγύης, της ανταλλαγής επισκέψεων νέων κοκ.

Οι δραστηριότητες αυτές έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας των εθελοντών που άοκνα και αφιλοκερδώς προσπαθούν για την αποτελεσματικότερη υλοποίησης του έργου της Οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο.

Περισσότερα για το έργο της Κάριτας Νάξου-Τήνου : https://www.caritas-ntm.gr/