Όπου υπάρχει ανάγκη υπάρχει μια Caritas
To διεθνές δίκτυο της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας Caritas Internationalis δραστηριοποιείται σε 165 χώρες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη: Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Ωκεανία και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο μετά τον Ο.Η.Ε.
Σκοπός της είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η προαγωγή της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και επηρεάζοντας τις άδικες πολιτικές που τους κρατούν παγιδευμένους σε αποδυναμωμένες θέσεις.
Στο δίκτυο της ανήκει και η Caritas Europa η οποία απαρτίζεται από 49 οργανώσεις-μέλη που δρουν σε 46 ευρωπαϊκές χώρες, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες στη Γηραιά Ήπειρο.
H ετυμολογική προέλευση της ονομασίας «caritas», η οποία στα λατινικά σημαίνει «αγάπη», ανάγεται στην αρχαία ελληνική λέξη κάρα=κεφαλή, που αποτελούσε προσφιλή προσφώνηση των αρχαίων Ελλήνων εκφράζοντας αγάπη, τρυφερότητα, θαυμασμό, ή και τιμή προς ένα άτομο. Οι Λατίνοι την χρησιμοποίησαν αρχικά σε τραγωδίες, ενώ οι μετέπειτα ευρωπαϊκές γλώσσες, διατηρώντας τη ρίζα, δημιούργησαν πλήθος λέξεων όπως: cher, chérie, caro (αγαπημένος/η), caresse (χάδι), care (φροντίδα), caressing (χαϊδευτικό), cara (πρόσωπο), charité, charity, carita, caridad (φιλανθρωπία) κλπ.
Η ιστορία της δημιουργίας της προσδιορίζεται στη Γερμανία του 1897, όταν ο νεαρός Καθολικός ιερέας Lorenz Werthmann, ορμώμενος από την αξία του συναισθήματος της αγάπης και της αλληλεγγύης αποφάσισε να καθιερώσει για πρώτη φορά τη δράση της Caritas στη χώρα του, ως οργάνωση ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση.