23 Νοεμβρίου 2024
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά
Expand search form

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

-Οι δεκαεπτά ενοριακοί ναοί της Καθολικής Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Αθήνας –Ενορία Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο κέντρο της Αθήνας (Καθεδρικός Ναός), Ενορία Αγίου Παύλου στον Πειραιά, Ενορία Αγίου Λουκά Ευαγγελιστού στο Ηράκλειο Αττικής, Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καλλιθέα, Ενορία Χριστού Βασιλέως στο Παγκράτι, Ενορία Αγίου Ιωάννου Βαπτιστού στο Παλαιό Ψυχικό, Ενορία Αγίου Ιωσήφ στην Ακαδημία Πλάτωνος, Ενορία Ιεράς Καρδίας του Σωτήρος στην οδό Μιχαήλ Βόδα, Ενορία Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους, Ενορία Αγίας Θηρεσίας στην Κυψέλη, Ενορία Αγίας Βαρβάρας στη Βούλα, Ενορία της Φανερωμένης στα Ταμπούρια, Ενορία Αγίας Τριάδας στην Παλλήνη, Ενορία Αγίου Γεωργίου στο Αιγάλεω, Ενορία Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, Ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ναύπλιο και Ενορία Αγίου Μιχαήλ (Γερμανόφωνων)στην Κηφισιά, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ενοριακές Κάριτας και την Κάριτας Αθήνας δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς για τη βοήθεια και την ανακούφιση συνανθρώπων μας (Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων) έχουν ανάγκη και συγκεκριμένα στους τομείς: διανομής ειδών διατροφής, πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, υποστήριξης μέσω της πληρωμής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) σε ευάλωτες οικογένειες, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, αιμοδοσίας, τρίτης ηλικίας, εκτάκτων αναγκών, υποστήριξης ασθενών και ατόμων με προβλήματα υγείας, υποστήριξης φυλακισμένων και υποστήριξης αστέγων.

Στην Εκκλησιαστική Επαρχία, πλούσιo και πολύπλευρo έργο προσφέρουν, ακόμη, τα Μοναχικά Τάγματα των Πατέρων της Μεταστάσεως (Ασσομψιονιστές), των Μοναχών Φραγκισκανών Καπουκίνων, των Κοινοβιακών Φραγκισκανών Μοναχών, των Πατέρων Ιησουιτών, των Λαζαριστών του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, η Κοινότης των εν Ελλάδι Μαριανών Αδελφών, του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, των Αδελφών τους Ελέους του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, των Ουρσουλινών, των Αδελφών των Ιεραποστόλων της Αγάπης (Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας), των Δομινικανίδων, των Αδελφών του Τιμίου Σταυρού, των Αδελφών του Καρμήλου Αγίας Τριάδος, της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, αλλά και τα κινήματα (αδελφότητες) του Πάπα Ιωάννη 23ου και των Focolare.

-Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των Επτανήσων, το 1953, με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών π. Μάριου Μακρυωνίτη ιδρύθηκε στην Πεύκη το ορφανοτροφείο «Άγιος Διονύσιος» με σκοπό να στεγάσει παιδιά από τις πληγείσες περιοχές.

Έως τη δεκαετία του ’80 και την αναστολή της λειτουργίας του είχε την δυνατότητα φιλοξενίας 20 ανήλικων.

H ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ»

Είναι το παλαιότερο φιλανθρωπικό σωματείο της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Αθήνας. Ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1898, με πρωτοβουλία του καθηγητή Νικολάου Ι. Δελένδα και αναγνωρίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1915.

Αθόρυβα αλλά σταθερά, αναπτύχθηκε η δράση της και σήμερα παρουσιάζει αξιόλογη φιλανθρωπική δραστηριότητα τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, συμπαραστεκόμενη σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη και ζουν σε πόλεις ή χωριά, όπου δεν υπάρχει Καθολική Ενορία. Η βοήθεια συνίσταται σε παροχή τακτικής και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και σε φαρμακευτική και υγειονομική φροντίδα.

ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ «ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ»

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Καλός Σαμαρείτης» που στεγάζεται σε ιδιόκτητο και ειδικά διαμορφωμένο γι΄ αυτό το σκοπό χώρο, στην Πεύκη, λειτουργεί από το 1976 φροντίζοντας άτομα τρίτης ηλικίας, υπό άριστες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες των μοναχών του Τάγματος των Αδελφών του Ελέους, στις οποίες είχε ανατεθεί η ευθύνη επί 40 χρόνια.

Η ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 1939 ως οργανισμός για την παροχή ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, με έδρα την οδό Φιλελλήνων. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών θέλοντας να αναπτύξει αυτή τη δράση τον μετέτρεψε, αργότερα, σε οίκο ευγηρίας με σκοπό την παροχή στέγης και φροντίδας σε άπορους ηλικιωμένους.

Το Ίδρυμα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 64 ατόμων.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως σήμερα έχει φροντίσει με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα περισσότερους από 1000 απόμαχους της ζωής.

ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ «ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»

Ο Οίκος Ευγηρίας «Τίμιος Σταυρός» του Μοναχικού Τάγματος  της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Τιμίου Σταυρού, που ιδρύθηκε το 1939, λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Μονής στην Αγία Παρασκευή, Αττικής, από το 1964, με δυναμικότητα 22 ηλικιωμένων γυναικών.

Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 300 άτομα φροντίζοντας να διατηρηθεί στο ακέραιο η αξιοπρέπεια  κάθε φιλοξενούμενης, καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

-Οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί του ομώνυμου Μοναχικού Τάγματος, αφιερωμένου στη Μεγαλόχαρη, ακολουθώντας τα διδάγματα του ιδρυτή τους Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat, έφθασαν στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 1907. Eνδιαφέρθηκαν, αμέσως, για τη συστηματική αναδιοργάνωση των σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων του «Λεοντείου Λυκείου» της οδού Σίνα, οδηγώντας το σε μια ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μια πενταετία, μέχρι το 1912, ο αριθμός των μαθητών τριπλασιάστηκε.

Η αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης έγινε εμφανής από το 1912 με την παρουσία του “Φιλόπτωχου Μαθητή”, μιας δράσης που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης με σκοπό την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Εκείνη τη χρονιά διενεργήθηκε έρανος μεταξύ μαθητών και καθηγητών και προσφέρθηκε το ποσό των 500 δρχ. στη μητέρα του καθηγητή του Σχολείου Αντωνίου Λουκιανού, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μπιζάνι. Επίσης, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οργανώθηκε έρανος για τη συγκέντρωση τροφίμων και κλινοσκεπασμάτων για τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια δράση συνεχίζεται στα δύο Σχολεία των Λεοντείων (Αθήνας και Νέας Σμύρνης) μέχρι και σήμερα!

Η εμπλοκή της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διέκοψε απότομα τη λειτουργία των Λεοντείων, όπως άλλωστε και όλων των σχολείων της χώρας. Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, το κτηριακό συγκρότημα του «Λεοντείου Λυκείου» στα Πατήσια προσφέρθηκε για να μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ το «Λεόντειο Λύκειο» της οδού Σίνα πρόσφερε ως δωρεά στο Υπουργείο Στρατιωτικών ένα καινούργιο, πλήρες ακτινοδιαγνωστικό συγκρότημα, για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που αποτέλεσε πολύτιμη δωρεά στα δύσκολα, εκείνα, χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, τον Απρίλιο του 1941, οι Μαριανοί Αδελφοί οργάνωσαν συσσίτια στις εγκαταστάσεις και των δύο Σχολείων, όπου παρασκεύαζαν και μοίραζαν περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση, προσφορά που αποτέλεσε πραγματική ανακούφιση για χιλιάδες πεινασμένους Αθηναίους και διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο του 1945. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια διανεμήθηκαν 4.032.000 μερίδες φαγητού.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια πραγματοποιούν κάθε χρόνο τις «Εξορμήσεις Αγάπης», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των βαθμίδων επισκέπτονται ευαγή ιδρύματα, με στόχο να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και να προσφέρουν υλική βοήθεια και ηθική συμπαράσταση. Παράλληλα, λειτουργούν μαθητικές ομάδες με τη μορφή ομίλων, που πραγματοποιούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, σε ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς σε πρόσφυγες, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε δομές για εγκαταλελειμμένα παιδιά κλπ.

Ακόμη, οι Μαριανοί Αδελφοί προσφέρουν, με την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και από τα δύο Σχολεία, μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, καθώς και σε παιδιά Δημοτικού για την καθημερινή μελέτη των μαθημάτων τους.

-Το Μοναχικό Τάγμα των Ιεραποστόλων της Αγάπης (Αδελφών της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας) ήρθε στην Ελλάδα το 1986, μετά από πρόσκληση του τότε Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών π. Νικολάου Φώσκολου, για να ασχοληθεί με τους πρόσφυγες και τα περιθωριοποιημένα άτομα.

Από τότε, προσφέρουν καθημερινό συσσίτιο σε περίπου 80-100 άτομα, στο σπίτι τους στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα, ενώ φροντίζουν, επίσης, και αστέγους σε διάφορα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας.

Από το 1997  λειτουργούν δομή φιλοξενίας 20-25 μητέρων με τα παιδιά τους στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.