Η Κάριτας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 2007. Έντεκα χρόνια αργότερα (2016) επαναπροσδιόρισε τις δράσεις της με σκοπό την κάλυψη του έργου φιλευσπλαχνίας σε ολόκληρη την περιοχή της Βορείου Ελλάδας, ενεργώντας ως όργανο του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης. Από τότε αποτελεί αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με 50 εθελοντές μέλη και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιου με εκλεγμένα μέλη.
Οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της είναι:
-Διανομή βοήθειας σε τρόφιμα και είδη ρουχισμού
-Αρωγή στους πρόσφυγες από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, το 2015 έως σήμερα με τη διανομή βοήθειας τόσο στα σύνορα (Ειδομένη), όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης
-Βοήθεια ευάλωτων γυναικών για τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για καρκίνο του μαστού
-Επισκέψεις στις κρατικές φυλακές και παροχή βοήθειας στους πιο ευάλωτους κρατούμενους
-Συνεργασία με τις Αδελφές των Ιεραποστόλων της Αγάπης (Αδελφών της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας) παρέχοντας τρόφιμα τόσο για τον ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών που φιλοξενούν, όσο και για το συσσίτιο των απόρων που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι
-Υλοποίηση προγράμματος για την στήριξη παιδιών Ρομά, 20 οικογενειών, με ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση και συμβουλευτική
-Λειτουργία Τράπεζας Αίματος
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων και προγραμμάτων συνεργάζεται με την Κάριτας Ελλάς, την Catholic Relief Services (C.R.S.) την Caritas Italiana, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ελληνικές επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετς.
Ο «ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ»
Στη συμπρωτεύουσα δραστηριοποιείται, ακόμη, μια μικρή ομάδα με την ονομασία «Άγιος Βικέντιος», η οποία αποτελείται από πέντε εθελόντριες που μοιράζουν τρόφιμα κάθε μήνα σε 15 περίπου ευάλωτες οικογένειες.
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΕΡΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΚΟΥΤΑΣ)
Τεράστιο έργο προσφέρει το Μοναχικό Τάγματων Ιεραποστόλων της Αγάπης (Αδελφές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας) που διαθέτει το μοναδικό στην πόλη, Κέντρο Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών μαζί με τα παιδιά τους (συνολικά 40 άτομα).
Στον ίδιο ξενώνα φιλοξενούνται και γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους στις οποίες παρέχεται στέγη, φαγητό και βοήθεια έως ότου διεκπεραιώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Ακόμη, προσφέρουν φαγητό στους απόρους της Θεσσαλονίκης, κατά τη δύσκολη περίοδο των διακοπών του καλοκαιριού, όταν κλείνουν όλα τα άλλα συσσίτια!